Ohlédnutí za přednáškou Vhled do přístupu Fyzioterapie funkce

Nadační fond Karla Lewita (NFKL) ve spolupráci s Centrem komplexní péče Roseta uspořádal 30. 11. 2022 přednášku o přístupu Fyzioterapie funkce (FF) s cílem seznámit širší odbornou veřejnost s tímto vyšetřovacím a terapeutickým přístupem.

Jde o komplexní práci s pacienty, kteří mají např. bolesti pohybového systému nebo jiné potíže, se kterými přicházejí do našich fyzioterapeutických ordinací.

Specifikum přístupu Fyzioterapie funkce je v tom, že věnuje pozornost vždy celému člověku, v kontextu ostatních „částí“ těla, tedy ne jen problematické oblasti. FF je způsob funkčního přemýšlení založeného na pochopení vztahů a souvislostí v těle pacienta. Snaha terapeuta vede k nalezení příčiny potíží a obnovení funkce nebo funkcí tělesných systémů.

Hlavní přednášející byla Bc. Jitka Vanclová, fyzioterapeutka a svobodná učitelka FF. Dozvěděli jsme se mimo jiné, že pro úspěšnou terapii je důležité umět pečlivě vyšetřovat, a to i palpačně a vždy při kontrole tyto nálezy porovnat.Téměř tříhodinové setkání bylo koncipováno jako aktivní komunikace Bc. Vanclové s účastníky. Krátké sebezkušenostní ukázky praktikoval Bc. Richard Vaľa, fyzioterapeut a svobodný učitel FF. Mohli jsme si tak například vyzkoušet rozdíl mezi „běžným“ zvednutím ze židle a porovnat s tím, když vědomě přitisknete chodidla do podlahy a vstanete takto opřeni.

Překvapením pro všechny byla účast Bc. Clary Lewitové, dcery prof. Lewita, fyzioterapeutky, která právě přístup Fyzioterapie funkce postupně během mnoha let své praxe vyvíjela.

Pro NFKL to byla další příležitost, jak naplnit své poslání: „Šířit funkční způsob myšlení ve zdravotnictví.“ Akce byla uspořádána pro posluchače zdarma. Přijeli studenti i „nestudenti“ z různých koutů republiky. Tým Rosety velmi profesionálně zorganizoval celý podvečer v nově zrekonstruovaném prostoru CKP Roseta v Nezamyslově ulici v Praze.

Za NFKL Petra Nováková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace