Procházka Miroslav: Mongolský mnich

Nebylo to v Tibetu, já mám s Tibetem problém, protože jsem napsal i celou řadu článků o politické situaci v Tibetu a tím pádem mám problém získat vízum do Číny. Takže jsem v Tibetu samotném vlastně nikdy nebyl a možná je to i dobře, protože Čína si z něj udělala obrovský zdroj deviz ve smyslu turistického skanzenu, ze kterého všichni ti kvalitní lidé emigrovali přitom do jiných zemí. Takže já jsem byl všude okolo, kam ten Tibet zasáhl, do Mongolska, byl jsem v Mongolsku.

Byl jsem v Burjatsku, kde existoval obrovský institut pro výzkum klasické tibetské medicíny, protože ve své době si v Sovětském svazu uvědomili, že ztrácí na Západ technologiemi a že už to nikdy nedoženou. Ale stejně moudře si uvědomili, že mají na svém území celou řadu tradičních zajímavých technik a tak ji začali intenzivně zkoumat. Takže akademie věd sovětská vybudovala své takové centrum v Ulan-Ude, kde se právě zkoumala tradiční tibetská medicína a je zajímavé, že jediný evropský jazyk, do kterého byly přeloženy tradiční tibetské spisy medicínské, víceméně všechny ty důležité, je ruština, takže já dneska překvapivě s radostí žiji z ruštiny a mám ji rád.

No, a když jsem byl v Burjatsku se podívat právě na ten atlas tibetské medicíny, který se dochoval pouze ve dvou originálech a jeden z nich se nachází v Ulan-Ude, tak mimo jiné v rámci toho pobytu, který byl organizován burjatskou akademií věd, tak jsem zjistil, že v jednom chrámu asi 70 kilometrů od Ulan-Ude pobývá mnich, který dělá i manipulace. A oni mají skutečně svůj systém manipulací a mobilizací, to už jsem viděl i v Mongólii, takže se mi to hrozně líbilo, i zatoužil jsem milého mnicha navštívit. Což byl výlet na celý den, nafasoval jsem řidiče Slávu, žigula a jeli jsme tajgou.

A když jsme dojeli, tak tam byl opravdu klasický tibetský mnich, to znamená, šikmooký, žlutý, vylepaná hlava, fialové roucho a byl celý pyšný, že tam za ním přijel ten bílý sáhib a ještě z té akademie věd. Takže se vytahoval a říkal, já umím manipulovat, já umím opravdu skvěle manipulovat, já umím bezvadně manipulovat a teď když mi to předváděl na pacientech, tak to byly takové povědomé hmaty a on pak pronesl naprosto památnou větu, která by se mohla tesat: „Já umím skvěle manipulovat, protože mně se poštěstilo být tři dny u pana profesora Lewita, když byl v Moskvě.“ A já jsem v tu chvíli začal padat na záda, protože on mi tam opravdu s mystickým svitem ve svých šikmých očích říkal, že největší guru celého jeho buddhistického života je profesora Karel Lewit, Praha 2, Italská 35, Železniční poliklinika.

 

MUDr. Miroslav Procházka je vedoucí oddělení léčebné rehabilitace Zdravotního zařízení Praha – Jarov

Miroslav Procházka: specialista na rehabilitaci. In: Tandem [rozhlasový pořad]. Moderátor Jan Rosák. Region – Praha a střední Čechy, 14.4.2011 11:04

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace